Battle of Britain Bunker Visitor Centre wins RICS Tourism and Leisure Award

Teresa Osgood
The Battle of Britain Bunker Visitor Centre, for which Faithful+Gould’s Oxford office provided project management and cost management services, has won the Tourism and Leisure Award at the prestigious South East RICS Awards.

The Awards, which took place in Southampton on Thursday evening, brings together the most ground-breaking projects in the region, to award the very best entries across a range of categories.

The design and construction of the new exhibition and visitor centre for the historic Battle of Britain bunker provided a rare opportunity to build a venue designed to enhance the experience of a significant historical site. The visitor centre is designed to sustain the ongoing viability of the bunker as a heritage asset, and to make a significant contribution to the RAF’s public engagement goals.

The 2,000m2 centre is set across two levels and is located next to the original bunker site in Uxbridge, London. Facilities include the main exhibition hall, a 95 seat lecture theatre, library, workshops, offices and café/gift shop. 

The Bunker was the HQ for No.11 (Fighter) Group, which co-ordinated the air defence during the Battle of Britain, for London and south east England. It was visited by Winston Churchill on several occasions and after watching the RAF at work in the bunker he uttered the now immortal words "never in the field of human conflict was so much owed, by so many to so few”.

Jenny Beilby, Regional Director and Oxford office lead for SNC-Lavalin’s Faithful+Gould business said: “We were delighted to have been involved in this visually stunning project where our multi disciplinary team worked collaboratively to successfully deliver the scheme. The Battle of Britain Visitor Centre is a showcase project and highlights the fantastic facilities that are being developed and delivered in the public sector”   


For more information, click here.

Written by

Related services

Related sectors