Hamwic House Oncology Centre, University Hospital Southampton

Hamwic House is a purpose-built oncology centre at University Hospital Southampton NHS Foundation Trust (UHS). The facility provides a one stop shop for consultant appointments, blood tests, PICC line fittings and chemotherapy treatment. Built in 2020 as part of a £9m government grant, it replaces an outdated ward on the main UHS site.

Social distancing requirements, alongside covid-related pressure on bedspaces, meant that the cancer treatment service had to vacate its original home. Speedy construction was even more important at this difficult time.

The project was procured via the P22 framework and modern methods of construction (MMC) was identified as the best route—the only route that would successfully deliver in three months. A clean room and pharmacy were needed alongside the consulting and treatment areas.

Faithful+Gould’s healthcare MMC expertise underpinned the successful project outcome, in an environment where our client hadn’t used MMC recently. Our project management and cost management team led a swift programme, dealing with covid-accelerated planning permissions, access routes and site logistics, drainage and power infrastructure, and design challenges.

The pace of the project meant that the design was still evolving as works started on site. We worked closely with the client’s team, who are passionate about the care their patients receive. This stakeholder engagement was vital, to ensure the facility encompassed all requirements, including sensitively designed entrances and exits (offering privacy for patients), and Covid-compliant waiting rooms and treatment areas. As always with MMC, it’s critical to involve all decision-makers from an early stage.

The neighbouring Platinum House building contains the cleanroom facilities and was especially challenging. It’s not unusual for these operationally precise facilities to take more than two years to construct. We had to Identify a specialist contractor in whom we had complete confidence to deliver accurately in just five months. A turnkey option was successfully procured, with appropriate allocation of risk to reflect the overlapping design and construction processes.

The resulting Hamwic House building is a roomier, brighter facility with double the number of outpatient consulting rooms for the ten thousand patients who use the service every year, alongside 27 treatment bays where patients receive chemotherapy. Flexibility was part of the design, enabling relatively straightforward remodelling or even relocation in the future.

Related expert