Post Occupancy Evaluation - M&S

Faithful+Gould has completed an in-depth Post Occupancy Evaluation (POE) of Marks & Spencer's (M&S) second largest store at Cheshire Oaks near Chester. This prestigious study was part of an extensive £8m programme funded by the Technology Strategy Board (TSB) designed to help developers deliver more efficient, better performing buildings.

The 12 month project evaluated energy performance and water usage with a strong focus on the store's unique features which include a biomass boiler, Hemclad® wall panels, HFC-free refrigeration and an 80,000L rainwater harvesting tank. The building also incorporates passive design features such as earth ducts, solar shading and natural lighting and is predicted to be 30% more energy efficient and 35% more carbon efficient than an equivalent M&S store.

Faithful+Gould also collaborated with University College London to undertake soft analysis of the store which should uncover the effects of sustainable design on staff productivity and customer satisfaction.

Related expert