University of St Andrews - Walter Bower House

Faithful+Gould were delighted to lead this exciting project for the University of St Andrews involving the design and construction of new office facilities and library storage for circa 450 of the University's professional services staff.  

Walter Bower House, the cornerstone of the University’s Eden Campus is located 5miles outside of St Andrews town. The building provides a new entrance to the campus which reconnects the community of Guardbridge to the site to make it accessible to the public for the first time in over 150 years.

The project involved a combination of demolition, refurbishment and new build of six existing disparate buildings to form a new, unified building, providing open plan office space, library storage facilities, a gym and public café.

A historical site, the Guardbridge site was previously home to a Paper Mill facility, with many of the buildings over 100 years old. Therefore the amalgamation of the features of the existing buildings with new was a key feature of the design.

Faithful+Gould successfully carried out an extensive programme of specialist building surveys and subsequent remedial works to sensitively restore and refurbish the buildings, which had laid derelict for many years prior. The project was delivered with sustainability at the forefront, sucessfully achieving its targeted BREEAM 'Excellent' rating. 

Related expert