Faithful+Gould Building Wins Museum of the Year Award

Emilie Moore
A Faithful+Gould project has won the prestigious Art Fund Prize Museum of the Year award.

The William Morris Gallery in Waltham Forest was crowned the UK’s best museum at an award ceremony at the Victoria and Albert (V&A) museum in London on Tuesday 4 June.

Faithful+Gould was instrumental in refurbishing the William Morris Gallery by acting as lead consultant on the project and providing cost management and CDM services. The architect and exhibition designer was Pringle Richards Sharratt Ltd.

The Grade II listed building was given a new extension which has transformed the museum into a world-class cultural destination. The historic house was fully refurbished, with the top floor being turned into a learning and research centre, and the new extension now housing a tea room, temporary exhibition gallery and collection store.

The competition was organised by the Art Fund Prize, the UK’s largest arts prize which celebrates the best museums and galleries in the country. An independent panel of judges put the spotlight on the 10 best museums in the UK, with the Williams Morris Gallery receiving the winner’s cheque for £100,000. It beat off stiff competition from a host of more famous institutions including the Dulwich Picture Gallery, the Horniman Museum in south London and the Beaney in Canterbury.

We’re thrilled that the William Morris Gallery won, particularly beating such well known competition.

Nelly Twumasi-Mensah, Faithful+Gould's Project Manager

Stephen Deuchar, director of the Art Fund and chair of the judges commented that the refurbished gallery was setting the highest standards of curatorship with the architectural transformation of the fine, but tricky, Georgian building being done beautifully.

Nelly Twumasi-Mensah, project manager at Faithful+Gould who worked on the gallery, said: “We’re thrilled that the William Morris Gallery won, particularly beating such well known competition. We came up with some really innovative solutions to get round problems such as installing ventilation and electricals in such an old but architecturally important building. It’s testament to how everyone involved in the scheme pulled together as a team to deliver the end building and we’re really proud that the gallery has won the award.”