New £9m Building For Creative Industries Opens at UWE Bristol

Teresa Osgood
A new purpose-built teaching building for creative studies at the University of the West of England (UWE Bristol) opened its doors to students in September.

The new building, which forms phase 1 of a £30m masterplan redevelopment of UWE’s England’s Bower Ashton Campus, is a 2,500m2 three storey development which houses industry standard production and post production facilities for film-making, animation and photography. The functions provided by the building are integral to the Campus and provide much needed modernised facilities to cater for the ever-increasing demand for media courses.

Facilities include a production studio, two large photography studios, all animation stop motion and CGI studios, sound recording and Foley studios, colour grading studios as well as editing suites. The building provides an integrated learning environment and students are fully supported by a team of dedicated staff.

The design needed to blend in with its surroundings and be sympathetic to the beautiful natural setting of the Ashton Court conservation area. The building borrows form and materials from simple agricultural architecture, brought together in a crisp and contemporary way to reflect the technology-rich and progressive activity within it. Internally, highly specialised and inwardly-focused studio and production spaces contrast with a vibrant first floor hub space with full height glazing closely connecting building users with the inspirational historic landscape of the deer park beyond.

In addition to our involvement with this project, Faithful+Gould is also providing full cost management services for the delivery of the overall Bower Ashton Campus Masterplan. From the inception of this project, Faithful+Gould worked in collaboration with the University team including key stakeholders, faculty representatives and the estates department. We used an inclusive approach to communicate clearly with the project team and the University, to ensure that they understood the basis of our estimates including; constraints on areas, degree of specification, complexity and risk as well as any assumptions and exclusions. This approach to cost management ensured all key stakeholders had a shared and clear understanding of the project within which to develop their proposals. This led to the building being completed on time and within budget.

Marc Menear, Associate Director and project lead says, “It has been fantastic to further extend our relationship with UWE through the delivery of this challenging, but hugely exciting project on the Bower Ashton campus. The team has pulled together to deliver a building that provides staff and students with the best possible learning environment and is a worthy addition to Bristol’s internationally-renowned creative industries.”

Written by