University of Exeter's Hatherly Building Completes Transformation

Rhian Williams
Our Exeter office has recently completed a nine month transformation of the Hatherly building at the University of Exeter. This building forms part of the College of Life and Environmental Sciences.

The aim of the four-stage project was to improve and expand the University's existing science teaching space, whilst also creating new build teaching and study spaces. The primary aim of the project for the University was to support self-directed learning through experimentation and cross-disciplinary interaction.

Faithful+Gould provided contract administration and multi-disciplinary design services to transform various existing laboratory and ancilliary spaces. Key to the project was the formation of an 80-space, 24/7 collaborative computer visualisation and simulation modelling lab and eight student groupwork, self-led learning rooms. Also included were refurbishments of a basement circulation area, ground floor corridor and upper floor offices for senior staff.

University of Exeter

The project team, which included Morgan Sindall, Podspace, SDS, and Atkins, also delivered a striking new modular building with multiple study rooms in the courtyard area behind the existing Hatherly building. Supporting sustainability objectives, the building also features a sedum roof which creates a green space on top of the building.

The team also transformed the existing basement space and circulation areas in the Hatherly building alongside an upgrade to the mechanical and electrical services.

"Everybody is delighted with the amazing transformation to the building that the project has brought about and the level of design and 'connectedness' that has obviously gone into the spaces."

Andy Coleman, University of Exeter Client Representative and Senior Building Surveyor for Estates Services

The project was funded through a successful Science, Technology, Engineering and Mathematics (STEM) Teaching and Capital Fund bid from the Higher Education Funding Council for England (HEFCE).

Andy Coleman, client representative and senior building surveyor for estates services at the University of Exeter said: "This was a very complicated project with a demanding programme carried out in the middle of busy student teaching spaces, academic research labs and the offices of some of our top College staff. It was carried out with nothing but praise from the occupants and users of the building. Everybody is delighted with the amazing transformation to the building that the project has brought about and the level of design and 'connectedness' that has obviously gone into the spaces."

Jeremy Mears, associate director and head of building surveying (Exeter) at Faithful+Gould, commented: "We're delighted to have been involved in such an all-encompassing project which has included both refurbishment to an important academic building and new build elements. The success of the project has allowed us to develop our existing relationship with the University of Exeter and the wider project team and stakeholders. The project has expanded upon our existing experience in the higher education sector and we are delighted to add this exciting project to our extensive list of projects in the sector."

Written by