Cambridge Mosque

Faithful+Gould had been involved with this project since 2014 and provided Cost Management and Procurement services, Life Cycle Costing expertise and Health and Safety services for this highly challenging and complex £25 million project.

Designed by award winning Architect Marks Barfield, this unique project’s design is based around the concept of an ‘oasis’ to evoke feelings of tranquillity and peace to its visitors.

The works comprise an underground basement car park to accommodate 74 car parking spaces. The main prayer hall of the Mosque will hold 1,000 people. The main fabric of the building is Cross Laminated Timber with a series of ornate timber trees forming an integral part of the frame and structure. Most of the building is naturally ventilated. Additional key interiors aspects include the intricate panel carvings, the showcase timber frames and multiple skylights strategically placed to provide natural lighting throughout the year.

The contract was agreed on a two-stage traditional basis with the works agreed on a sub-contract package by package basis.

The project includes a café open to the public from Mill Road and sits within a specially designed Islamic Garden.

Related expert