Collective (Calton Hill)

Faithful+Gould was appointed as Project Manager, Cost Manager and Principal Designer on this £4.5million project which restored one of Edinburgh’s most important and iconic sites and opened it to the public for the first time in its history.

Collective is a major art centre and restaurant development atop Edinburgh’s Calton Hill freshly restored and redeveloped as part of Edinburgh's World Heritage Site. Faithful+Gould led the project restoring the Grade A listed observatory, transit house and city dome as well as creating a restaurant with panoramic views of the city and a new gallery.

Once derelict and unused, the city dome and outbuildings have now been restored to create an operational contemporary art facility within Edinburgh’s UNESCO World Heritage Site.

“It’s a brilliant example of Scottish architecture – an original Playfair design – and boasts a prominent position on the Edinburgh skyline, with panoramic views of the Firth of Forth, Arthur’s Seat and Edinburgh Castle.

It’s surely one of the most significant conservation projects in Edinburgh in recent times.”

Donald Wilson, Culture Convener at the City Council

The opening of the project invited visitors within the walled enclosure of the City Observatory for the first time in its 240-year history, unlocking this jewel of Edinburgh’s past. The local community and visitors can view a selection of international and Scotland-based artists exhibitions including the Affinity and Allusion exhibition which draws on themes connected to Calton Hill's history. The City Observatory played a key role in the history of astronomy and timekeeping in Edinburgh and the original telescope, installed in1831, is now on display for the community and visitors to enjoy.

It is an exciting addition to the cultural offering of Edinburgh and unique in its location, vision and combination of historic and scientific with the contemporary.

Related expert