Extension and Refurbishment of George Green Library

Faithful+Gould was commissioned by The University of Nottingham to provide project management services from inception through to completion for the £19m extension and refurbishment of the University's existing George Green Library. As a part of this commission, we organised a design competition from which the winning presentation from Hopkins Architects was selected and ultimately built out.

The scheme has created a prestigious building which enhances the student experience...

The scheme has created a prestigious building which enhances the student experience and responds to the current high demand for a variety of student study space. The library's main focal points are a five storey high feature glass atrium and split level curved floors providing stunning internal views. Other key features of the library include:

  • Increased quality of individual and group learning, administration and study space, with the area of these spaces more than doubling in size
  • Areas for quiet and silent study located on the upper floors and group study/social areas located on the lower and ground floors
  • A doubling of the space available and number of workstations for students and provision of AV facilities throughout 
  • A cafe/social hub area and exhibition space are located at ground floor level within the atrium
  • Space for the 8,000 linear metres of books and periodicals
  • A BREEAM Excellent rating

Keeping the building open throughout the works and minimising disruption to students, especially during exam periods with 24/7 opening, was incredibly important to the client. Our delivery team's careful phasing and planning ensured that the operation of the library was maintained throughout the construction works.

Related expert